Parfum de lemn…

“Codru-i frate cu românul”, un proverb de la începutul lumii, care exprimă,  în cele mai frumoase cuvinte, simbioza dintre om și natură.

Destinul îl plasează pe om în mijlocul naturii, de la care ia toate resursele necesare vieții sale.

DESTIN

IMG_4039

Scultpură realizată de Mihai Jitaru

Dacă mi-aș cumpăra un ceas de mână din lemn aș putea pătrunde în trunchiul copacului milenar, iar rama ceasului s-ar confunda cu inelele din esența lemnului și aș putea auzi ticăitul timpului de-a lungul istoriei omenirii.

Aș intra în această clepsidră, ca într-o cursă a timpului și, abia atunci, aș simți parfumul lemnului și valoarea neasemuită a acestuia.

CLEPSIDRA ȘI CURSA TIMPULUI

Fiecare picătură din această clepsidră, urmată de alte miliarde de picături au construit inel după inel, ca într-o spirală care se înalță spre zările înalte ale vieții.

Meșterul a știut dintotdeauna să găsească lemnul cel mai potrivit, cu vene colorate, cu parfum deosebit și să-l transforme în creații originale, iar ticăitul ceasului de lemn se aude în fiecare dintre acestea.

Secundele, minutele și orele au purtat până astăzi: lingura țăranului, bâta păstorului, scripca lăutarului, crucea credinței, furca, fusul și războiul țesătoarei, cerdacul casei acoperită cu șindrilă.

ZIDIRE

Dacă mi-aș cumpăra niște ochelari de soare din lemn, aș putea să și observ sacrificiul meșterilor pentru dobândirea creației.

Niște ochelari, ca aceștia, nu mi-ar bloca privirea, ci mai degrabă mi-ar deschide ferestre spre libertate, spre captarea frumosului din natură, ferestre care m-ar ajuta să iubesc și mai mult mediul în care trăim.

E ca și cum m-aș transforma într-un cercetător al istoriei lemnului și aș rămâne uimit de frumusețea și importanța acestuia.

IMG_4041

Sculptură realizată de Mihai Jitaru

SAVANT

Aș vedea, cu regret, și inconștiența omului modern, care distruge natura, care pune la pământ păduri întregi, otrăvește, cu indolență, aerul și apa atât de necesare vieții, stricând tot echilibrul firii.

În fața acestui dezastru provocat de afaceriști și guvernanți fără suflet și fără lege, doar ochelarii de soare din lemn mi-ar ascunde lacrimile neputinței și revolta care răzbat din ochii mei.

IMG_4038

Sculptură realizată de Mihai Jitaru

LACRIMA NEPUTINȚEI

IMG_4042

Sculptură realizată de Mihai Jitaru

Cu sufletul întristat, dar bucuros  că am deja ceas de lemn și ochelari de soare din lemn, m-aș așeza pe o buturugă, în fapt seară, în răcoarea asfințitului, la marginea pădurii, să simt parfumul cetinii de brad și doina ciobanului, cântată din fluier.

Iar de la mănăstirea din apropiere să se audă toaca veche din lemn, cu sunetele ei liniștitoare, care răzbat spre ceruri, în semn de speranță și de mai bine.

TOACA ( poezie)

E ca și cum, cu ceasul din lemn aș întoarce timpul la secunda ZERO, la puritatea și liniștea începuturilor, iar prin ochelarii din lemn aș vedea grădina raiului.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s